Plaza Filmi Yorum ve Eleştiri
Plaza filmi Emre karakteri, coğrafya öğretmeni olmayı çok isteyen, atanamadığı için mesleğini yapamayan bir karakter. Sonunda çalıştığı güvenlik şirketinin isteğiyle bir plazanın kapısına yerleştirilen bir karakter. Hayatı rüzgârın peşinde kontrolsüzce savrulan, başkalarının kararlarının etkisi altında yönlenen Emre’nin hikâyesi, burada bitmiyor; ana karakter Emre’nin plazada görevlendirilmesiyle yeni bir devre başlıyor.
Anıl Gelberi’ye ait olan filmde, yalnızlığın yarattığı çaresizlik, alışılmışlıkların sıkıcılığı ve insanın sosyal hayatla bütün bağlarının koptuğunda yaşadığı değersizlikler, hak ettiğini düşündüğü hayatı yaşayamamanın verdiği adaletsizlik duygusu gibi konular yer alıyor. Aynı zamanda Emre’nin hikâyesi üzerinden de izleyiciye kendi hayatlarında kontrol sahibi olabilir.
Ana Rolde Emre
Emre, atanma hayali kuran öğretmen adaylarından biri. İyi niyetli yapısı, yumuşak başlı karakteri ve yaşadığı hayatın hayallerinden farklı olmasını kabul ediyor. Bu hâliyle hayatın tam içerisinden ve sıradan bir karakter. Plaza’nın güçlü denebilecek tek noktası, hayatın içerisinden gelen karakterleri ve bu karakterlerin doğal yapısı, Emre’nin dış sesinin samimi ve filmin tonuna katkıda bulunmayı hedefleyen anlatımı, birazda olsa bağ kurulabilir bir hâle getiriyor. Film, konunun akışına eşlik eden dış sesi sayesinde daha samimi hâle getirdiği Emre karakteri üzerinden otorite ve karar sahibi olma konusunda önemli ipuçları veriyor.
Emre karakterinin, başkalarının kararlarının etkisinde savruluşu bununla bitmiyor. Plazanın bir katını etkisinde kaldığı çeşitli insanlara kiraya vermeye başlıyor. Yalnız, plaza yaşamı sıkıcı ve tekdüze başlıyor. İnsanların etkisi altında kolaylıkla kalan Emre için, gittikçe daha yıpratıcı bir hâl alıyor. En sonunda asıl kişiliğini kaybetmesine yol açıyor. Film, ana karakterindeki bu hal değişikliği üzerinden devam ediyor. Modernize edilmiş hayat koşullarının insan üzerinde yarattığı baskının sonuçlarını anlatmaya çalışıyor.